Президент України Володимир Зеленський указом від 23.01.2024 № 21/2024 увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 січня 2024 року "Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнног

Версія для друкуВерсія для друку

Президент України Володимир Зеленський указом від 23.01.2024 № 21/2024 увів у дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 23 січня 2024 року "Про невідкладні заходи із забезпечення економічної безпеки на період дії правового режиму воєнного стану".

У рішенні Ради національної безпеки і оборони України, доданому до нього, передбачено вжиття додаткових заходів із забезпечення економічної безпеки та захисту національних інтересів України в умовах дії правового режиму воєнного стану зокрема, рекомендовано Президенту України утворити Раду з питань підтримки підприємництва в умовах воєнного стану.

Наступним пунктом Кабінетові Міністрів України доручено невідкладно внести на розгляд Верховної Ради України законопроєкти про внесення змін до: Закону України "Про Бюро економічної безпеки України", Кримінального процесуального кодексу України, законів України "Про оперативно-розшукову діяльність", "Про основні засади здійснення державного фінансового контролю в Україні", "Про організаційно-правові основи боротьби з організованою злочинністю", Закону України "Про оборонні закупівлі".

Провести аудит системи моніторингу ризиків і критеріїв для блокування податкових накладних, а також процедур і критеріїв їх розблокування.

Офісу Генерального прокурора, Державному бюро розслідувань, Національній поліції України, Бюро економічної безпеки України, Службі безпеки України рекомендовано:

впродовж трьох місяців провести аудит вжитих обмежувальних заходів у кримінальних провадженнях щодо суб'єктів господарювання і визначити доцільність їх подальшого застосування, а також актуальність відображення інформації про них у публічних електронних реєстрах.

утримуватися протягом трьох місяців від проведення процесуальних дій у кримінальних провадженнях, якщо це може заблокувати підприємницьку діяльність суб’єктів господарювання.

Офісу Генерального прокурора спільно зі Службою безпеки України, Державним бюро розслідувань, Національною поліцією України та Бюро економічної безпеки України рекомендовано невідкладно провести аудит зареєстрованих кримінальних проваджень, розслідування в яких стосується кримінальних правопорушень, що посягають на функціонування економіки держави. А за результатами аудиту виробити ефективні механізми забезпечення захисту підприємництва від можливих зловживань з боку правоохоронних органів, зокрема під час проведення окремих слідчих (розшукових) та інших процесуальних дій, у ході яких обмежуються права чи законні інтереси відповідних суб’єктів господарювання.

Окрім того, передбачено розробку аналітичного модуля до Єдиного реєстру досудових розслідувань з можливістю публічного доступу до аналітичних узагальнених даних щодо діяльності правоохоронних органів та модуля подання онлайн скарг від підприємців. 

Деталі:

https://www.president.gov.ua/documents/212024-49521

 

Наверх ↑