День пам'яті жертв голодоморів

Версія для друкуВерсія для друку

Не в мертвій пустелі, не в тундрі холодній,

А на благодатній Вкраїнській землі

селянськії сім’ї – опухлі, голодні,

Людську мертвечину варили в котлі…

 

Нелегко читати ці гіркі, тужливі рядки. Нелегко, бо йдеться про наші рідні краї, про знайомі до щему близькі селі і хутори, про наших близьких людей, якими було пережитобезмірне горе народного лиха, на власні очі бачено було те, від чого й сьогодні терпне душа.

 

Протягом 20-24 листопада 2023 року архівним відділом Кременчуцької районної військової адміністрації проводилася виставка колекції документів про причини, перебіг та наслідки голодомору 1932-1933 років на Глобинщині.

 

Про те, що голод на Глобинщині лютував, говорять ряд документів.

Один з перших листів з Глобинщини, що свідчить про жахливий стан, надісланий Й.В.Сталіну, датується квітнем 1932 року.

,,Шановний тов.. Сталін.Чи є закон радянської влади, щоб селянство сиділо голодне, так як ми, колгоспники, не маємо вже з 01 січня 1932 року у своєму колгоспі ні фунта хліба. І зараз не тільки Горби, а взяти треба Глобинський і Семенівський райони, де поголовний голод серед народу. Ми, колгоспники, вирішили спитати – що буде далі?

(Лист тов.. Сталіну  -  з Глобинського району на Кременчуччині, с. Горби, від колгоспників,  без підпису).

У цьому документі говориться про вихід з колгоспів. Найбільше таких заяв подано в Градизькому районі – 129 заяв. Це факт свідчить про насильницьку колективізацію.

Важким тягарем на плечі селянина лягав план хлібозаготівель, за невиконання якого карали припиненням постачання товарів у село. Постановою бюро Харківського обкому КП(б)У від 14 листопада  1932 року Глобинський та Градизький райони були попереджені, що листопадове постачання товарів буде припинено, якщо своєчасно не буде виконано річного плану хлібозаготівель.

Демографічні втрати від голодомору на Глобинщині обчислюються тисячами загиблих.

Станом на 1 листопада 2008 року у Глобинському районі встановлено імена 4278 жертв голодомору 1932-1933 років. Списки, укладені місцевими радами, передавалися до обласного краєзнавчого музею та зберігаються у архівному відділі Кременчуцької районної державної адміністрації. На жаль, даний перелік є неповним, оскільки архівні дані по сільських радах беруть свій початок фрагментально з 1944-1946 років. Документи за 1932-1933 роки, у яких були відомості про голодомор на території району, відсутні, оскільки, згідно встановлених Правил, на державне зберігання до архівного відділу району надходять документи післявоєнної доби. Встановити загальну кількість населених пунктів, які зникли в часи голодомору за документами державного архіву області неможливо, адже перший ґрунтовний адміністративно – територіальний поділ області був виданий у 1947 році. Фіксація відомостей про зникнення (зняття з обліку) населених пунктів у період 1932-1933 років в архівних документах не виявлено, так як радянська влада не здійснювала такого обліку і документально не засвідчувала.

 

У архівному відділі Кременчуцької районної державної адміністрації  сформовано окремий фонд ,,Колекція документів про причини, перебіг та наслідки Голодомору 1932-1933 років на Глобинщині”, який включає в себе:

  • Добірка документів, що підготовлена Державним архівом Полтавської області ,,Події, що проливають світло на трагедію”;
  • Записані зі слів очевидців та систематизовані спогади  про голодомор на території  колишнього Глобинського району,,Сумні спогади: Глобинщина”;
  • Добірка документів з тематики голодомору, що були висвітлені у ЗМІ;
  • Поіменні списки жертв голодомору по сільських радахколишнього Глобинського району.

За матеріалами архівного відділу Кременчуцької районної військової адміністрації

 

 

 

Наверх ↑