Домашнє насильство – ганебне явище

Версія для друкуВерсія для друку

Домашнє насильство – ганебне явище, якому не місце в цивілізованому суспільстві, але на жаль, враховуючи воєнні реалії сьогодення: кардинальна зміна звичного способу життя, соціальна напруга та низка факторів впливають негативних за стан справ в багатьох сім’ях, незалежно від рівня їх фінансових достатків та побутових умов.

Тому протидія насильству, а також забезпечення підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі є одним із пріоритетів державної соціальної політики.

Інколи саме Мобільної бригади соціально-психологічної допомоги може стати тим першим та ключовим джерелом допомоги, яке дозволить визватись із кола «домашнього рабства» та агресії.

Наразі в Полтавській області в територіальних громадах функціонують 45 мобільних бригад та 4 – які діють від БФ «Посмішка ЮА» за підтримки Фонду народонаселення.

Водночас, держава через Мінсоцполітики продовжує розбудову мобільних сервісів соціальних послуг та відповідно до Постанови Кабінету Міністрів України (від 30 травня 2024 р. № 616) готова розширити мережу спеціалізованих служб з протидії насильства на рівні територіальних громад за рахунок державної субвенції.

Субвенція буде спрямована  придбання автомобілів для мобільних бригад соціально-психологічної допомоги особам, які постраждали від домашнього насильства та/або насильства за ознакою статі. Це можуть бути як  новоутворені бригади, так і ті, що вже функціонують при центрах соціальних служб та  інших загальних та спеціалізованих службах підтримки постраждалих осіб.

Наразі триває робота з підготовки відповідних документів, але вже є перші територіальні громади, які проявили активність та зацікавленість в зазначеному питанні  та подали відповідні пакети документів до Національної сервісної служби України, а саме: Миргородська, Лубенська, Зінківська, Глобинська, Пирятинська, Козельщинська, Сенчанська, Шишацька та Чутівська тергромади.

Нагадуємо, що прийом документів триває до 12 липня 2024 року відповідно до Порядку затвердженого Постановою https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/616-2024-%D0%BF#Text.

Тож закликаємо громади долучитись до зазначеної ініціативи.
Відповідний супровід та консультації можна отримати в Департаменті соціального захисту населення ОВА за телефоном 0532681276

Наверх ↑