Звільнення в запас військовослужбовців строкової служби не є чимось новим чи незрозумілим. Процес розпочався, є зрозумілим та контрольованим», – Роман Істомін

Версія для друкуВерсія для друку

Звільнення в запас військовослужбовців строкової служби не є чимось новим чи незрозумілим. Процес розпочався, є зрозумілим та контрольованим», – Роман Істомін

7 березня 2024 року Президент України підписав Указ про звільнення в запас військовослужбовців строкової служби. Згідно з яким, військовослужбовці, строк служби яких закінчився під час дії воєнного стану та був продовжений понад установлені строки, будуть звільнені в запас у квітні-травні цього року. Детально про це розповів начальник служби зв’язків з громадськістю Полтавського обласного ТЦК та СП Роман Істомін на брифінгу в офіційному медіацентрі Полтавщини.

Роман Істомін зазначив, що Указом №149/2024 «Про звільнення в запас військовослужбовців строкової військової служби» передбачено звільнити у квітні-травні 2024 року в запас зі Збройних Сил України, Державної спеціальної служби транспорту, інших утворених відповідно до Законів України військових формувань військовослужбовців строкової служби, строк військової служби яких, встановлений частиною першою статті 23 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу», закінчився під час дії воєнного стану, та військову службу яких продовжено понад встановлені строки відповідно до частини дев’ятої статті 23 Закону України «Про військовий обов’язок і військову службу».

Під час проведення загальної мобілізації такі особи не можуть бути призвані на військову службу протягом дванадцяти місяців з дня звільнення з військової служби в запас, якщо вони не висловили бажання продовжити військову службу.

«Оскільки Указом є визначені строки – квітень-травень цього року, – то процес звільнення в запас військовослужбовців строкової служби вже розпочався, – зауважив Роман Істомін. – Командири частин видають відповідні накази, в яких визначена черговість звільнення в запас».

Колишні військовослужбовці строкової служби прибувають із документами (військовий квиток, особисті документи та документи, які їм видають у військовій частині – припис із датою прибуття і витяг із наказу про звільнення) до ТЦК та СП за місцем проживання та стають на облік.

Оскільки одним із обов’язкових пунктів військово-облікових даних є інформація про придатність до військової служби за станом здоров’я, осіб направляють на проходження ВЛК. Після цієї процедури тим, які визнані придатними до військової служби, вручають повістку для прибуття через рік.

«Звільнення в запас військовослужбовців строкової служби не є чимось новим чи незрозумілим. У ТЦК та СП Полтавської області готові до цього процесу. Він є зрозумілим та контрольованим», – підкреслив Роман Істомін.

 

 

Наверх ↑